Extension of the Stadtcasino Basel / Herzog & de Meuron

Extension of the Stadtcasino Basel / Herzog & de Meuron

© roman weyeneth © roman weyeneth © roman weyeneth © roman weyeneth + 11

  • Partners: Jacques Herzog, Pierre de Meuron, Andreas Fries
  • Partner In Charge: Andreas Fries
  • Project Team: Thorsten Kemper (Associate, Project Manager), Michael Schmidt (Associate, Project Manager), Stephan Weber (Project Architect), Inga Federe (Project Architect) Roman Aebi (Workshop), Caetano Braga da Costa de Bragança, Alessia Catellani, Axel Chevroulet, Federica von Euw, Noël Fäh, Judith Funke, Joanna Karolina Gajda, Luis Gisler, Elena Klinnert, Oxana Krause, Sophia Landsherr, Marcin Ernest Mejsak, Yolanda de Rueda, Juan Sala, Eduardo Salgado Mordt, Günter Schwob (Workshop), Francisca Soares de Moura, Matthias Stauch, Florian Stroh, Ana Miruna Tutoveanu, Daniel Wilson
  • Client: Casino-Gesellschaft
  • Mep Engineering: Waldhauser+Hermann AG
  • Structural Engineering : A. Aegerter & Dr. O. Bosshardt AG
  • Hvac Engineering: Waldhauser+Hermann AG
  • Executive Architect: Ritter Giger Schmid Architekten
  • Electrical Engineering: Pro Engineering AG
  • Plumbing Engineering: Suiselectra Ingenieurunternehmung AG
  • Project Management : Glator AG
  • Acoustic Consultants: Müller-BBM GmbH
  • Lighting Consultants : Reflexion AG
  • Facade Consultants : Buri Mueller Partner GmbH, Pirmin Jung Ingenieure AG
  • Audiovisual: auviso audio visual solutions AG
  • Fire Protection: Gruner AG Brandschutz
  • Surveyor: A. Aegerter & Dr. O. Bosshardt AG
  • Geotechnic: Geotechnisches Institut AG
More Specs Less Specs
© roman weyeneth
© roman weyeneth

The Rise of the Cultural Mile in the 19th Century and its Urban Demise in the 20th Century. In the course of the 19th century, the town fortifications and the adjoining buildings of the former Barfüsser and St. Magdalen Convents were demolished, making room for what we would nowadays call a Cultural Mile along the southern fringe of Basel快乐赛车,快乐赛车实时计划’s Old Town. These developments reflect the urban and architectural vision of those times.

© roman weyeneth
© roman weyeneth

In 1939, the old casino was demolished to make way for a new one, designed by architects Kehlstadt & Brodtbeck, and when the old Stadttheater was torn down in 1975, the resulting gap created a plaza for the new Theater, thus definitively heralding the end of the former Cultural Mile. Of the original buildings, only the Kunsthalle, the Skulpturenhalle, and the Musiksaal have survived.

© roman weyeneth
© roman weyeneth

The Extension. We explored a number of possibilities and variations for generating more space to house the additional facilities required for the Musiksaal. We focused on the area between the Musiksaal and the Barfüsserkirche, where the cloisters had been built in the Middle Ages. The area had consequently been cleared for architectural modifications by the Department of Historic Preservation. Initially, we proposed extensions to the building between the Barfüsserkirche and the Musiksaal in analogy to the former cloisters but soon jettisoned the idea on urban, architectural, and operational grounds.

© roman weyeneth
© roman weyeneth

The Stehlin Musiksaal was brilliantly conceived as a palazzo and all attempts to add on to the building looked like ridiculous patchwork. Similar to the annex of 1939, the extension facing the church would have been perceived as being behind the building and thus inferior to the façade facing Steinenberg. The only viable solution was to treat the Musiksaal as an autonomous building, uncoupled from the 1939 Casino.

© roman weyeneth
© roman weyeneth

A Palazzo.  As an independent building, the Musiksaal obviously had to be bigger than the existing core building of 1876. It would have to grow out of the old building as if it had always been there. That is why it was so important to design the addition, accommodating foyers, service facilities, rehearsal rooms, and dressing rooms, so that it appears, at least, at first sight, to be in the same neo-Baroque architectural tradition. Our design is based on the rear façade of Stehlin’s building, which had long been largely hidden behind the old extensions. With digital technologies, we scanned the façade and we reconstructed it to the original scale.

© roman weyeneth
© roman weyeneth
© roman weyeneth
© roman weyeneth

The solid masonry of the historical façade has given way to a façade of insulated, reinforced concrete with rear- ventilated cladding in keeping with contemporary building technology and climate control. We decided that wood would be the most suitable cladding and modified the geometry of the original façade just slightly to meet the structural requirements of that material.

© roman weyeneth
© roman weyeneth

When the Musiksaal was built in the 19th century, certain elements were made out of wood and then painted to match the design of the whole, like the seemingly massive cornice, which had been painted to look like the stone of the façade. The same applies to the columns inside, which had been constructed in wood or plaster because of the acoustics. They, too, were painted to look like stone.

© roman weyeneth
© roman weyeneth

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Feldbergstrasse 151, 4058 Basel, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Extension of the Stadtcasino Basel / Herzog & de Meuron" 08 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <http://feilaotoufl.com/943166/extension-of-the-stadtcasino-basel-herzog-and-de-meuron/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


document.write("