School in A Veigadaña / Prieto + Patiño + Encaixe Arquitectura

School in A Veigadaña / Prieto + Patiño + Encaixe Arquitectura

Cortesía de Estudio P © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez © Héctor Santos-Díez + 22

  • Design Team: Juan Ignacio Prieto López, Faustino Patiño Cambeiro, Estefanía Grandal Leirós
  • Clients: Consorcio Galego de Servizios de Igualdade e Benestar, Concello de Mos
  • Engineering: Joaquín Pampillón
  • Collaborators: Sancho Páramo Cerqueira, Xiana Alonso, Beatriz Queijo
More Specs Less Specs
Cortesía de Estudio P
Cortesía de Estudio P

Text description provided by the architects. In a complex and irregular plot a circle imposes its pure geometry. The nursery school is placed inside the circle, while two parallelepipeds determine the entrances. This recognizable geometry tries to dialogue with an environment full of contrasts: industrial estate, rural constructions, crops and pilgrims walking through the Camino de Santiago. The school faces south in a sequence of large windows and skylights protected from direct radiation in the summer by wide cantilevers and, simultaneously, allowing it in the colder months.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
Plan
Plan
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

快乐赛车,快乐赛车实时计划Responding to the high groundwater level of the plot, the building is raised, leaving a shadow fissure in contact with the ground. The proximity of the industrial estate led us to explore the language and materials of the nearby industrial buildings to propose a piece that could be able to dialogue and, simultaneously, indicate itself as a unique element and public equipment. The low budget and the shorter execution time available led us to opt for a screwed metal structure, ribbed metal profiles and a light deck. The façade is made up of metal sheets that are micro-perforated in the patio and before the windows that open onto the surrounding landscape, allowing the view from the inside, but guaranteeing comfort, privacy and security in all kinds of circumstances.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
Section
Section
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

The project uses materials and systems of industrial architecture and orientates windows and skylights to the south but protected by wide cantilevers. A project tries to understand and organize the different realities than come together in its environment.

© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez
Axo
Axo
© Héctor Santos-Díez
© Héctor Santos-Díez

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Pontevedra, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School in A Veigadaña / Prieto + Patiño + Encaixe Arquitectura" [Escuela Infantil en A Veigadaña / Prieto + Patiño + Encaixe Arquitectura] 07 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <http://feilaotoufl.com/943064/school-in-a-veigadana-estudio-p-plus-encaixe-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


document.write("