Artur Lamas Apartment / Verum Atelier

Artur Lamas Apartment / Verum Atelier
© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

© Nuno Almendra © Nuno Almendra © Nuno Almendra © Nuno Almendra + 22

  • Architects: Verum Atelier
  • Area Area of this architecture project Area:  65
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Nuno Almendra
  • Lead Architects: Rui Jesus, Bárbara Gil
More Specs Less Specs
© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

Text description provided by the architects. In a historic neighborhood of Lisbon快乐赛车,快乐赛车实时计划, Artur Lamas is a 65 square meters apartment in Belém rehabilitation project. The project was designed with the aim of making the existing gloomy and tight space into a pleasurable apartment, that would allow its profitability through short-term lease. The architectural solutions developed in this project are the result of the study of the building and its features, as well as the possibility to take advantage of the east patio. Another major factor was the requirement to make a more salubrious space offering all the housing qualities in addition to re-building all existing infrastructures given the dilapidated state of the apartment. Firstly, there was a need to reinforce and requalify the existing roof, enabling the increase of the height and consequently the tearing of openings for natural light and air circulation.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra
Proposal plan
Proposal plan
© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

With only natural light coming from the east and being a very narrow space, it was designed to be as open as possible by just having partition walls in spaces that need to be private. Thereby, natural light sweeps almost entirely the space increasing the spatial quality and the apartment experience. The spans were all redesigned on a very generous scale letting the sunlight in, but also creating several shadows resulting from the incidence of light on the exterior landscaping. 

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

The microcement floor creates homogeneity while the winding line that divides the social and the private area is a guide that smooths the way to explore the space. In its turn, the predominance of white consolidates this homogeneity which is only broken by the introduction of wooden carpentry and by the Guatemala-green natural stone that grants simplicity and nobleness to the space. The project was designed to explore the entire apartment space in various ways, right from the bed position over a large trapdoor for storage and with integrated bedside tables. The nook nearby the kitchen offers not only a place to rest but also an interaction with the food preparation space.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

The kitchen countertop extends to a table which can be used for meals or as a work-table. Next to the spans that divides the apartment and the patio there is a generous parapet that invites leisure and reading moments. The patio receives the morning light that invades the great adjoining gaps. It has the same tone and flooring as the interior space in order to extend it and to intensify the interior and exterior spatial relationship. 

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

快乐赛车,快乐赛车实时计划Although the project is completely transformative, it sought to give contemporaneity to the apartment in a simple way and by using neutral yet sophisticated materials, combined with the new volume that extends to the patio, exploring and developing new ways of living the space. So, the present is built without a rupture with the past.

© Nuno Almendra
© Nuno Almendra
© Nuno Almendra
© Nuno Almendra

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Lisbon, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Artur Lamas Apartment / Verum Atelier" [Apartamento Artur Lamas / Verum Atelier] 07 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <http://feilaotoufl.com/943050/apartamento-artur-lamas-verum-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


document.write("