GB House / Renato D’Ettorre Architects

GB House / Renato D’Ettorre Architects

© Justin Alexander© Justin Alexander© Justin Alexander© Justin Alexander+ 42

  • Design Team:Renato D’Ettorre Architects, Renato D’Ettorre, Belinda Brown, James Allen
  • Clients:Confidential
  • Structural Engineering:Northrop
  • Landscape:Renato D’Ettorre Architects, Hortus Landscape Design
More SpecsLess Specs
© Justin Alexander
© Justin Alexander

Text description provided by the architects. 快乐赛车,快乐赛车实时计划This house embodies the spirit of seaside living in response to a magical site on the ocean,  and a steep rocky coastline with an ideal north-east aspect.   Preferring a discreet scale to the street the nuanced design is sensitive to its location and neighbours, with a quiet focus and layered materiality providing mystery and privacy along with one of Sydney’s busiest coastlines. Our design sought an appropriate response with a form that connects directly with the bay, whilst maintaining view lines for the adjoining neighbour.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Externally, mass, depth, and abstract form contrast sharply to the natural surroundings. Sunlight accentuates the splayed walls, shadows, and deep recesses, contributing to a clear delineation of the form. Shadows are a deliberate result of the design intention casting deeply onto white walls rendering the house a carved solid aesthetic.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Internally, the various interconnected spaces, with alternating experiences of compression and expansion, create a sensory perception for the owners and their visitors.   Feelings of safety and happiness are central to the design.   The sensorial combinations of simple raw materials contribute to an ethereal and tranquil atmosphere.

© Justin Alexander
© Justin Alexander
Ground floor plan
Ground floor plan
© Justin Alexander
© Justin Alexander

At ground level, the view is strategically angled with walls and openings for privacy and discovery leading through a series of communal, private and cosy spaces.   Flowing from the living space, a private courtyard with a built-in pizza oven is designed for outdoor living protected from southerly winds.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

快乐赛车,快乐赛车实时计划Bringing light and ventilation deep into the subterranean music room was a challenge. By excavating below the driveway and garage, metal grills angled in different directions, now capture the sun throughout the day, and animate the beauty of the sandstone rock face and allows the natural flow of water on rainy days.   This creates a warm space that is private and introspective.   Oversized sliding doors allow the clients to open the space up to the rock cavity’s cooling air.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

快乐赛车,快乐赛车实时计划The house needed to respect the client’s desires for simplicity and honesty of material without excess, simple forms with an evocative presence for such a popular and prominent location, with the underlying requirement for practicality and minimal upkeep.   Beyond the usual family essentials, special requests were for a gym, music room and cellar.

© Justin Alexander
© Justin Alexander
© Justin Alexander
© Justin Alexander

The client was engaged in decision making and was onsite during the build.  Working with a multi-skilled builder, who worked directly across many trades, meant the process was streamlined.   The materials selected are robust and lean and celebrate the structure as the finish. The clients’ understood the impact every design move would make and faithfully stood behind each decision. This helped to keep the construction costs down.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

For the house to engage fully with its coastal context, the contribution of the structural engineer made long spans achievable.   Collaborating with a local brick maker made possible the custom-manufactured terracotta breeze blocks that met both the functional and aesthetic,  providing a dynamic play of light to the interior,  tempering views and weather, and letting the house breathe which contribute to the indispensable element of the house.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

External materials were chosen for their inherent natural hues and qualities requiring minimum long term maintenance. With the passage of time, the natural materials will age gracefully, developing natural patina’s as natural materials do in nature when they are left to weather by the elements. Central to the design approach is the integration of gardens on walls, roofs, and courtyards, which absorb rainwater and create a thermal buffer. Underpinning the project’s sustainability principles are passive cooling and heating,  evacuated solar tubes for hot water and under-floor heating,  solar panels,  rainwater harvesting, overhangs,  double glazing, and mass construction.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

The robust nature of the house ensures longevity and adaptability for future generations, employing structure as finish and energy efficiency overall is what we think contributes to real sustainability. This home thoughtfully engages the clients with the site at every step and elevates their daily lives.

© Justin Alexander
© Justin Alexander

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "GB House / Renato D’Ettorre Architects" 08 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <http://feilaotoufl.com/943030/gb-house-renato-dettorre-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.


document.write("